10:08:52                2019-07-10

 

 

Shumica e mërgimtarëve nga Zvicra nuk e dinë se nuk guxojnë të importojnë bimë nga vendlindja

Gjithnjë e më shumë bimë po importohen ilegalisht në Zvicër. Sipas qeverisë federale, janë shumë ta pakta ato që shërbejnë si të përshtatshme për suvenir.

Shërbimi federal zviceran i mbrojtjes së bimëve, është përgjegjës për të siguruar që dëmtuesit dhe sëmundjet veçanërisht të rrezikshme të mos futen përhapen në vend.
Të sjellet një lule e bukur nga ndonjë vend mesdhetar, kjo shpesh nuk është një ide e mirë. Paralajmërimi i fundit nga shërbimi fitosanitar vjen me një pikëçuditje: “Bimë për suvenire, jo, faleminderit”. Në fillim të pushimeve, ai i përkujton rregullat strikte të importimit të bimëve. Dhe për shkak se ato janë aq të komplikuara, autoritetet më së shpeshti rekomandojnë që “të përmbahen totalisht nga sjellja e bimëve në Zvicër si suvenir udhëtimi”. Për shkak se mund të ndodhë që një person duhet ta lë bimën e tij në kufirin zviceran, paralajmëron shërbimi i mbrojtjes për mirëqenien e shtetit.

Kushdo që do të dëshironte të sjell ndonjë bimë nga pushimi, duhet të informohet paraprakisht për dispozitat ligjore. Produktet nga vendet e treta – shtetet jashtë Bashkimit Evropian – kontrollohen gjithmonë nga shërbimi i mbrojtjes së bimëve. Shumë bimë nuk mund të importohen as nga individë privatë. Dhjetëra mijëra janë gjithashtu të mbrojtur nga speciet. Ato mund të futen vetëm me leje të veçanta, shkruajnë mediat zvicerane, informon Shtegu.com.

Në aeroportet e Cyrihut dhe të Gjenevës, inspektorët e shërbimit të mbrojtjes së bimëve punojnë në zonat e ngarkesës. Sipas shifrave zyrtare, ata kontrollojnë rreth 9000 importe për çdo vit, të cilat janë subjekt i dispozitave ligjore. Ndërkohë, kontrollin e udhëtarëve që mbërrijnë në Zvicër, e merr përsipër garda kufitare. Numri i shkeljeve është rritur ndjeshëm në vitet e fundit. Në vitin 2015, kishte 213 raste përkatëse, krahasuar me 428 në vitin 2018.

Zyra kompetente federale për bujqësi shpjegon rritjen e këtij fenomeni, se ka gjithnjë e më shumë fluturime direkte nga Zvicra në vendet jashtë BE. Së dyti, Konfederata ka forcuar kontrollet e duhura. Dhe së treti, mungesa e njohurive. Shumë udhëtarë “nuk ishin të informuar sa duhet për rregullat e importit”, thotë një zëdhënëse zyrtare. Sipas autoriteteve zvicerane, aktualisht trendi është kryesisht sjellja e fidanëve nga Ballkani, orkide nga Azia Juglindore dhe llojeve të bimëve aloe vera.

Në parim, asnjë rregullore e importit nuk i nënshtrohet bimëve nga vendet e BE. Ato mund të sillen në vend për përdorim personal. Sidoqoftë, duhet të tregohet kujdes edhe këtu, thekson shërbimi i mbrojtjes së bimëve. Disa bimë mbartin sëmundje, prandaj edhe importit i tyre është i ndaluar. Një shembull i kësaj është bakteria Xylella fastidiosa. Ky është një problem sidomos për pemët e ullirit në jug të Italisë.