13:13:00                 2019-06-12

 

 

Alket Nrecaj është shefi i mbrojtjes dhe kapiteni i të skuadrës së suksesshme të B-juniorëve të BC Aichach. Edhe jashtë fushës, kosovari 17-vjeçar ka disa plane.
Kur Alket Nrecaj e merr komandën, shokët e tij e dëgjojnë. Fjala e kapitenit ka peshë tek futbollistët U17 e BC Aichach. Por, Alketi më pak bind me shumë fjalë, se sa me praninë e tij në fushë. Mbrojtësi defenziv rrezaton qetësinë dhe shokëve të tij u jep ndjenjën se asgjë nuk po ndodh pas shpine. 17-vjeçari është një nga shpresat e futbollit të BCA, edhe pse ai e filloi sportin relativisht vonë.

Në vitin 2012, babai Agimi atë e regjistroi në klubin Ball Sports Aichacher. Më parë, ai kishte luajtur ekskluzivisht në rrugë. “Kushërinjtë e mi gjithmonë gjuanin me top ndonjë mur dhe unë sigurisht se isha me ta”, e kujton fëmijërinë e tij në Gjakovë të Kosovës, Alketi: “Një klub i vërtetë futbolli nuk ekzistonte. Kemi luajtur gjithmonë kundër fëmijëve të një rruge tjetër. Këto ishin ekipet e specifikuara”. Tetë vite më parë, Alketi udhëtoi për në Gjermani në Aichach, rreth 1,400 kilometra larg. “Gjatë luftës, babai im ishte në Gjermani dhe ndonjëherë planifikonte të kthehej”. Për Alketin atëbotë nëntëvjeçar, fillimi ishte gjithçka por vetëm jo i thjeshtë: “Nuk e flisja gjuhën gjermane, që ma vështirësonte dëshirën për të bërë miq”. Bile, edhe për shkak të gjuhës, ai është dashur ta përsëris klasën e tretë. Por, sikurse në fushën e futbollit, ai filloi të luftojë. Së bashku me të atin, ai filloi të mësojë gjuhën përmes fjalorit. “Në fillim ishte vështirë, por më pas gjithnjë e më shumë po lehtësohej”. Gjithashtu duke iu bashkuar edhe BC Aichach: “Kjo sigurisht ndihmoi, sepse në fushë zakonisht ju e kuptoni njëri-tjetrin pa shumë fjalë dhe sigurisht që shumë shpejt krijohen miqësi”.

Por, Alketit nuk i pëlqen ta përkujtojë atë kohë: “Isha duke luajtur futboll aq keq. Mangësitë e mia ishin të qarta”. Me kalimin e kohës, ai gjithashtu u përmirësua në fushë, gjeti vendin e tij në mbrojtje defenzive dhe tani udhëheq skuadrës rinore të Aichach si kapiten në fushë, për katër vite me radhë. “Shumica e tyre nuk dëshironin të luanin në mbrojtje dhe për shkak se ata ishin në nevojë, unë solla performancën time”. Alketi nuk është i interesuar vetëm në rezultatet e BCA. Edhe si një fëmijë i vogël, ai shikonte ndeshjet e futbollit para televizorit nga e gjithë bota. “Në atë kohë, Barcelona ishte ekipi më i famshëm”, thotë Alketi, i cili sot duart i fërkon për Liverpoolin me trajnerin Jürgen Klopp. Jo vetëm për shkak të një lojtari të quajtur Virgil van Dijk. Mbrojtësi qendror holandez është idhull i madh i Alketit. Ngjashëm me profesionistët, është edhe Alketi me 1.85 metra gjatësi, që është i mirë për top dhe gjithmonë i mirë për një gol. Në sezonin aktual ai ka shënuar katër gola. Me 17 vitet e tij, Alketi është tashmë vetë një shembull – kryesisht për fëmijët në BCA që trajnon me shokun e grupit Can Rachid, për rreth një viti. “Mendova se ishte gjithmonë interesante dhe trajnimi me të rinjtë më argëton shumë. “Ai kujdeset deri në 15 fëmijë dy herë në javë, pastaj shkon drejtpërdrejt në trajnimin e të rinjve B. Edhe pse Alketi më vonë mund ta imagjinojë një aktivitet si trajner, në vend të parë ai e vendos karrierën e tij. Nga aspekti sportiv, të ardhmen e tij e sheh tek BCA: “Unë ndoshta nuk do të jem më profesionist, por kam shumë plane. Të fitohet sa më shumë të jetë e mundur në rini dhe pastaj të bëj hapin në ekipin e parë”.

Parakushtet për të luajtur në ligën rajonale ose më lart, sipas trajnerit të tij Klaus Ratzeck, mbrojtësi qendror shqiptar i ka. “Sipas mendimit tim, ai është lojtari më i mirë në ligë”. Sidoqoftë, 17-vjeçari ka një pjesë të konsiderueshme në lojën e lartë të B-juniorëve të Paarstädtit. Aktualisht renditet i treti në ligën e qarkut Augsburg. Sidomos në mbrojtje, Alketi është shumë i fortë. Në 16 ndeshje, u pranuan vetëm dymbëdhjetë gola – vetëm lideri Friedberg është më i mirë. Alketi personalisht mbetet modest: “Ne thjesht punojmë mirë si një rrjet mbrojtës. Përparësitë e mia qëndrojnë në strukturën e lojës. Sidoqoftë, ende mund ta përmirësoj stilin tim të drejtimit”. Për arritjet e tij, ai u zgjodh i treti në zgjedhjet e sportistit të “Aichacher Nachrichten” për vitin 2018, informon Shtegu.com.
Larg nga fusha e gjelbër, kosovari ëndërron diplomën. Aktualisht është duke ndjekur klasën e dhjetë të gjimnazit Aichacher Deutschherren. Përveç shkollës dhe sportit, ai nuk ka shumë kohë për hobi. Hobi i tij përfshin basketbollin dhe tenisin. Aty hyn edhe loja e futbollit FIFA, së fundi ai fitoi një turne të brendshëm të ekipit. “FIFA është një çështje në kabinë, por në shtëpi luaj shumë rrallë”. Ai preferon ta përdorë kohën për të mësuar, përfundon Alket Nrecaj.