Kjo është pasuria dhe bizneset e Bashkësisë Fetare Islame që kontrollon Sulejman Rexhepi

Agjenci udhëtimesh, dyqane në Pazarin e Shkupit, apartamente në Hotel Park…janë pjesë e pronës së BFI-së. DHP dhe disa institucione kanë vënë nën vëzhgim punën e BFI. Dokumentet që kemi siguruar tregojnë se ky institucion fetar  nuk ka paraqitur asnjë raport financiar për të ardhurat e saj në dekadën e fundit, thuhet në hulumtimin e Radio Evropa e Lirë.

Pas një periudhe të tensionuar midis Qeverisë së Zoran Zaev dhe BFI-së së Sulejman Rexhepit, dy palët janë ulur të premten në një iftar të përbashkët. Kjo darkë vjen pikërisht në Natën e Kadrit, që është dita më s rëndësishme e Muajit të shenjtë të Ramazanit. A do të  thotë kjo se problemet janë zgjidhur? Përgjigja është Jo.

BFI pritet të jetë objekt i  revizioneve financiare me qëllim që të shihet nëse ka keqpërdorim të parave të besimtarëve.

 

PASURIA E BFI-së – 800 PRONA

Sipas dokumenteve që REL i ka siguruar në kadastër, BFI ka 800 lista të pronësisë nga të cilat 46 janë objekte afariste në qendër të Shkupit, redpektivisht rreth 60 dyqane me madhësi prej 15 deri në 100 metra katrorë në Çarshinë e Vjetër.

Përveç kësaj, në një fletë të pronës është paraqitur se BFI ka dy apartamente nga 90 metra katrorë në rajonin e Ohrit, e cila sipas adresës është në Hotel Park.

Kjo është vetëm një pjesë e pronës që BFI mori nga denacionalizimi.

Por në ndërkohë, BFI nuk zbulon nëse prona gjeneron të ardhura dhe nëse ata i paguajnë taksat shtetit. Dy javë më parë, ne kërkuam një intervistë me Reisin, i cili shkurtimisht u përgjigj se ishte shumë i zënë.

Sipas listës së pronave, një numër i madh dyqanesh në pazarin e Shkupit janë në pronësi  të BFI të dhëna me qira. Por ligji thotë se qiramarrësi i zonës së biznesit është ai i cili ka detyrimin për të paguar tatimin në qira të shtetit, do të thotë se BFI nuk është i detyruar për të paguar taksat për hapësirën e lëshuar. Por BFI është e detyruar të raportojë tek autoritetet se sa ka fituar nga dhënia e pasurisë.

Sipas tregut të pasurive të paluajtshme, qiraja për hapësirë ​​për zyre në një dyqan të vogël në pazarin e Shkupit varet nga pronari. Tregtarët thonë se pronat e shtetit janë më të lira dhe kushtojnë rreth 150 euro në muaj, ndërsa për pjesën tjetër ata paguajnë disa qindra euro në muaj në varësi të kuadraturës.

Sipas ligjit për bashkësitë fetare, të ardhurat e tyre mund të vijnë nga sektori apo në dispozicion pasurive fetare, si dhe transaksionet e tyre financiare që i nënshtrohen rregullimit nën shpenzimin e fondeve për organizatat jofitimprurëse dhe organizatat e interesit publik. Për të ardhurat nga aktivitetet fetare dhe për aktivitetet me interes publik, shteti nuk duhet të kërkohet të paguajë tatimet, por për të ardhurat e tjera ata duhet t’i regjistrojnë ato.

 

PA RAPORT VJETOR NË 12 VITET E FUNDIT

 

Vitin e kaluar disa institucione kompetente nënvizuan statusin e pronës dhe tatimit të BFI.

Sipas të dhënave nga Regjistri Qendror, ky institucion fetar nuk e ka përmbushur detyrimin ligjor dhe nuk ka dorëzuar një llogari përfundimtare në 12 vitet e fundit.

“Ne jemi duke bërë analiza se për të gjitha dokumentet që kemi kërkuar nga institucionet e tjera, i kemi analizuar, dhr shohim në juridiksionin tonë sipas Ligjit për procedurë tatimore. Ligji thotë se shoqata të tilla dhe organizatat jo-fitimprurëse janë subjekt i detyrimit të raportojnë të hyrat kur ato të kalojnë një kufi të caktuar”, tha drejtori i DHP (Drejtoria e të Hyrave Publike), Sanja Lukarevska.

Lukarevska pretendon se komunitetet fetare janë të detyruara të paguajnë taksa për disa arsye ligjore.

“Një nga detyra e tyre kryesore është që të paraqesë dhe llogari përfundimtare, në bazë të ushtrimit dhe tatimin mbi të ardhurat, ata thonë se pjesë e analizës që ne po kryejmë,” shpjegoi Lukarevski.

Nga BFI, në një konferencë shtypi, u përgjigjën se sipas ligjeve ekzistuese për detyrimet fetare, ata nuk janë të detyruar të japin një llogari vjetore. Ata thonë se nuk janë tatimpagues, paguajnë një shumë të madhe, prandaj nuk e kanë ndjerë nevojën për të bashkëpunuar me inspektorët e DHP.