13:24:53                 2019-05-19

 

 

Në Shqipëri, një zëvendëskryeministër ka qenë në gjendje të bëhet kryetar shteti pas një tërheqjeje strategjike në çështjet e korrupsionit.

Se një video skandaloze nuk duhet të sjell fundin e një karriere politike, por në fund të fundit edhe nuk e pengon të arrijë deri në krye të shtetit, është një shembull i mirë i Ilir Metës në Shqipëri, shkruan “Die Presse”, informon Shtegu.com. Një kamerë e kishte kapur zëvendëskryeministrin për marrëveshjet mbi çështje të korruptuara. Incizimi u shpërnda nëpër media, por nuk u pranuan si dëshmi.

Ilir Meta, i cili fillimisht kishte dhënë dorëheqje nga posti i tij pasi video u bë publike, më pas u lirua nga gjykata. Si një financues i domosdoshëm i shumicës, në mënyrë alternative për dy partitë kryesore kundërshtare në vend, ai u kthye në pozita me përgjegjësi. Ai u bë kryetar i parlamentit dhe për më shumë se dy vire, ai është kryetar i Shqipërisë.

Videoja doli në dritë në fillim të vitit 2011. Ajo tregon më pas ministrin e jashtëm dhe zëvendëskryeministrin në mënyrën se si ai i premton kolegut të tij të partisë, ministrit të Ekonomisë Dritan Prifti, një koncesion hidrocentrali. Personi që kërkon të marrë koncesionin premton jo pak, por shtatë për qind të investimit dhe një pagesë të majme në dorë, 700 mijë euro. Meta kërkon nga Prifti që të prishë një kontratë të vjetër të “Albpetrolit” me “ARMO”-n dhe të ndihmojë mikun e tij, është raportuar atëbotë në bazë të videos.

Në klimën politike të tensionuar të shqiptarëve, videoja menjëherë ngjalli zemërimin e masave. Kur demonstruesit e zemëruar të opozitës së atëhershme socialiste u përpoqën të sulmonin ndërtesën e qeverisë, katër protestues u qëlluan për vdekje, shkruan më tej “Die Presse*, njofton Shtegu.com. Meta e mbijetoi stuhinë politike dhe ligjore pas tërheqjes së tij strategjike. Prokurori më lot po kërkonte dy vite burg. Si socialistë në vitin 2013, ata kishin nevojë për një partner koalicioni. Shefi i saj, Edi Rama iu drejtua Metës dhe partisë së tij LSI. Aleanca vazhdon edhe sot dhe Meta përparoi në numrin një në shtet.

Në ndërkohë, u konstatua se vetë Prifti i ndjerë e kishte bërë videon dhe e kishte zbuluar në media. Ai ka dashur të hakmirret që ishte zëvendësuar nga lideri i partisë si ministër i Ekonomisë dhe Prifti ishte larguar nga Qeveria.