10:21:12                   2019-04-15

 

 

Njëzet vite më parë, fotografi i të përditshmes gjermane “F.A.Z.”, Wolfgang Eilmes dhe korrespondenti Matthias Rüb, raportuan për luftën në Kosovë dhe operacionin e NATO-s që i dha fund vrasjeve. Tani ata i shpalosin kujtimet, informon Shtegu.com.

Kushdo që punon si gazetar me fotografin Wolfgang Eilmes në zonat e luftës dhe të krizës, e ka njoftuar dikë që e ka kuptuar gjatë kohë: Ngjarjet në vend, por edhe vështirësitë e veçanta për të punuar atje. Wolfgang arriti të futej në botën e fotografisë në këtë epokë aq të largët, para fotografisë digjitale, në çdo qytet të vogël në Ballkan dhe që me shumë kujdes i zhvillonte negativat. Dhe ai dinte të dërgonte fotot e tij nëpërmjet lidhjeve jo të besueshme dhe tmerrësisht të ngadalshme, telefonave fiks ose telefonave satelitor, në Frankfurt. Dhe nëse duhej, bile edhe një gjysmë nate.

Mbi të gjitha, Wolfgang Eilmes megjithatë i kuptoi njerëzit. Kjo nuk kërkon njohuri të gjuhëve lokale. Në këto konflikte dhe luftra, mjaft shpesh është shkaktuar armiqësia e emigruar, njofton Shtegu.com. Nga njëra anë mund të ketë qenë policia serbe, ushtarët dhe militantët, ose vullnetarët e tjerë kosovarë ose familjet e mëdha kosovare të dëbuar nga fshatrat e tyre të shkatërruara; Mund të jenë urrejtja e zhveshur ose dëshpërimi i dukshëm në fytyrat dhe veprimet e njerëzve: ëolfgang dinte të komunikonte me ta. Ose deri në pikën ku ai gjeti rrugën e tij, nëpër pikat e pakapërcyeshme të milicisë serbe për të rrethuar dhe shkatërruar barrikadën kosovare shqiptare dhe zonën e luftës. Ose shumë më tej dhe më thellë se ai me fotot e tij i kapi dhimbjet e papritura të viktimave, pa iu afruar shumë. Më vonë, pas pushtimit të NATO-s në qershor të vitit 1999, Wolfgang vuri re ushtarët e Bundeswehr-it, si dhe vende të tjera, në punën e tyre të çuditshme të paqes.

Wolfgang Eilmes raporton mbi vendosjen e tij në zonën e luftës në Kosovë:

“Njëzet vite më parë, NATO vendosi të ndërhyjë në luftën e Kosovës. Ushtarët e Bundesëehrit-it luftuan së bashku me ushtarët britanikë dhe amerikanë kundër ushtrisë serbe në misionin e KFOR-it. Qysh një vit më parë, para këtij misioni të NATO-s në prill të vitit 1998, kisha raportuar për kolegët dhe korrespondentët e mi Matthias Rüb, rreth konfliktit në Kosovë për “Frankfurter Allgemeine Zeitung”. Fotografitë e para i realizova në fshatin shkatërruar të Prekazit, pas vrasjes së Adem Jashari dhe 60 anëtarëve të familjes së tij nga një njësi speciale e ushtrisë serbe.

 
Së bashku me Tyler Hicks, fotograf i “The New York Times”, unë dokumentova shkatërrimin në fshatin Prekaz. Me lejen e ushtrisë serbe na lejuan të kalonim nëpër rrugë të shkatërruara. Njerëzit tashmë ishin varrosur, kudo mund të shiheshin kafshët e vrara. Ne ishim vetëm dhe rreziku për ne ishte nga snajperistët e UÇK-së shqiptare, sepse ata mund të na vlerësonin si anëtarë të ushtrisë serbe.

Në intervale të rregullta kam raportuar për gjendjen e refugjatëve shqiptarë nga Kosova në Shqipëri, Maqedoni, Bosnje-Hercegovinë dhe Gjermani.

Unë kam punuar si fotograf redaktues për “F.A.Z” që nga viti 1990. Zhdukja e Pranverës së Pragës në vitin 1968 nga Ushtria Sovjetike më bëri të vendos për të dokumentuar historinë bashkëkohore në foto.

Fotot e Kosovës janë marrë me kamera nga kompanitë Leica dhe Nikon. Sot, unë xhiroj me një Canon EOS R”.