23.02.2019

Franca dhe Gjermania kanë rënë dakord për një propozim të detajuar për një buxhet të eurozonës për të nxitur rritjen, për të forcuar konkurrueshmërinë dhe për të ulur hendekun e zhvillimit midis shteteve anëtare.

Marrëveshja franko-gjermane ka gjasa të hapë rrugën për një marrëveshje në grupin më të gjerë të ministrave të financave të eurozonës, i cili do të diskutojë mbi ngritjen e mekanizmit të ri, por të diskutueshëm muajin tjetër.

“Qëllimi i instrumentit buxhetor të zonës euro do të ishte të nxisë konkurrencën dhe konvergjencën në zonën e euros”, shkruhej në propozimin e përbashkët franko-gjerman, sipas dokumentit qeveritar të parë nga Reuters, përcjell tch.

Mekanizmi i ri duhet gjithashtu të jetë i hapur për vendet që janë mbyllur në Mekanizmin e Shkëmbimit të Këmbimit II, salla e pritjes dyvjeçare për hyrjen në euro, thuhej në propozim.

Në propozimin e tyre të përbashkët, Franca dhe Gjermania sugjerojnë se buxheti i eurozonës duhet të mbështesë reformat kombëtare të cilat janë identifikuar në semestrin evropian – që do të thotë propozimet e politikave të Komisionit Evropian për secilin shtet anëtar.

“Duke financuar gjithashtu projekte investimi ose programe të investimeve publike në fushat e politikave të identifikuara në semestrin evropian dhe mundësisht në lidhje me këto reforma, rritja potenciale, konkurrueshmëria dhe konvergjenca mund të rriten veçanërisht në vendet në ndryshim”, thuhet në projektin franko-gjerman. \koha.mk