Një skicë e mjeshtrit flaman Rubens u shti sot për 8,2 milionë dollarë në Nju-Jork gjatë një ankandi shumë të përfolur, ku disa mendonin se familja mbretërore, pronare e kësaj vepre, duhej t’ia kishte propozuar fillimisht muzeve holandeze.

 

Ky vizatim përfaqëson një djal të ri me duart e ngritura lartë dhe shërbente për përgatitjen e pikturës triptike “L’Erection de la croix” (rreth vitit 1610), u ble në vitin 1838 nga princi Guillaume d’Orange, që do të bëhej mbreti i Holandës nën emrin Guillaume II.

Por shitja e kësaj pikture ka ngritur shumë kritika, pasi sipas tyre, princesha Cristina, që zotëronte pikturën e Ribens që u shit sot, duhej t’ia kishte propozuar për blerje fillimisht muzeve holandeze para se ta shiste në ankand jashtë vendit.

Bëhet fjalë për një detyrë morale sipas muzeve, që vlerësojnë se piktura e Rubens bën pjesë në trashëgimin kulturore holandeze. /ina-online.net/