Construction work on the new Hoernlihuette beneath the Matterhorn near Zermatt in the Canton of Valais, Switzerland, on August 20, 2014. The Hoernlihuette is a mountain hut located at the foot of the north-eastern ridge of the Matterhorn and is situated at 3260 metres above sea level. In view of the forthcoming special 2015 anniversary that will mark the first ascent of the Matterhorn, the civic community of Zermatt together with the "Hoernlihuette 2015" Foundation have decided to modernise the Hoernlihuette, which has been a destination and starting point for hikers and climbers for over 130 years - the Matterhorn mountain lodge for 101 years - and undertake alternations to the Matterhorn mountain lodge to enable it to meet today's requirements for eco-friendliness, safety, hygiene and functionality. (KEYSTONE/Anthony Anex) Ein Fliesenleger beim Plattenlegen in der Hoernlihuette unterhalb des Matterhorns bei Zermatt, am Mittwoch, 20 August 2014. Die Hoernlihuette liegt auf dem Nordostgrat des Matterhorns im Kanton Wallis auf 3260 Meter ueber Meer. Zum Jubilaeumsjahr der Erstbesteigung des Matterhorns saniert die Burgergemeinde Zermatt zusammen mit der Stiftung "Hoernlihuette 2015" die Hoernlihuette, seit 130 Jahren Ziel und Ausgangspunkt fuer Matterhorn Bergsteiger, und das Berghaus Matterhorn, seit 101 Jahren Ziel von Wanderern, um es mit einem Umbau den heutigen Anforderungen an Umweltvertraeglichkeit, Sicherheit, Hygiene und Funktionalitaet anzupassen. (KEYSTONE/Anthony Anex)

15:08:58                  2018-02-04

 

 

Personat me prejardhje migrimi zakonisht nuk janë të pavarur, por si fuqi punëtore jo e kualifikuar, apo të punësuar. Gazeta zvicerane “20 Minuten” ka biseduar me disa prej tyre.

Alban X. (25) ka ardhur nga Kosova në vitin 2002 në Zvicër. Fillimisht nuk mundi të gjejë punë, edhe pse ishte infermier. Aktualisht, ai është pronar i një sipërmarrje ndërtimi me 25 të punësuar dhe posedon një lokal “shisha bar”. Arbnor D. gjithashtu ka ardhur nga Kosova në Zvicër në vitin 1995. Ai gjithashtu është bërë i pavarur dhe aktualisht është i angazhuar në sektorin e mobilierisë. Arbnori ka themeluar sipërmarrjen Zubring Design.

 

Arbeiter mit ausländischen Wurzeln

 

Alban X. (25), sipërmarrës

“Në vitin 2002 erdha në Zvicër në kuadër të bashkimit familjar me bashkëshorten. Në fillim nuk flisja aspak gjermanisht. Në Kosovë isha infermier, por këtu nuk mund të gjeja punë edhe përpos shumë parashtresave. Ishin kohë të vështira. Fatmirësisht, e gjeta një punë në një restorant duke filluar me larjen e enëve. Në vititn 2004 gjeta punë në një sipërmarrje ndërtimi, gjashtë vitemë vonë u bëra i pavarur duke themeluar sipërmarrjen time, e cila aktualisht numëron 25 punëtorë. Përpos kësaj, në shtator të vitit të kaluar e hapa edhe një lokal “shisha bar” në Hinëil, në të cilin mysafirët i shërbej edhe personalisht. Fëmijëve të mi gjithnjë u them se asgjë nuk e kam gjetur në rrugë, por se duhet të punohet ashpër për të arritur sukses”, pohon Albani.

 

Arbeiter mit ausländischen Wurzeln

 

Arbnor D. (31), i pavarur, autodidakt

“Në vitin 1995 erdha nga Kosova në Zvicër, shkruan `20 Minuten`, përcjellë Shtegu.com. Babai im jetonte këtu dhe në moshën nëntëvvjeçare më mori përmes bashkimit familjar. E përfundova shkollimin fillor por pas kësaj nuk mund ta gjeja veten në përzgjedhjen e zejes së duhur. Bëra praktikën në disa drejtime por asnjëra nuk më pëlqeu. Kërkoja punë duke u shkruar sipërmarrjeve, por rregullisht pranoja përgjigje negative. U futa në ethet e papunësisë, duke punuar kohë pas kohe. Në vitin 2011 vendosa ta bëj provimin e elevatorit që më ndihmoi të inkuadrohesha në profesionin e logjistikës. Aty qëndrova pesë vite. Në ndërkohë, u bëra i pavarur. Tani menaxhoj sipërmarrjen që quhet Zubring Design. Ne prodhojmë mobilje të ndryshme të veçanta, për të cilat përkudesemi ti rishesim. Unë ia dola, edhe pse mësuesi gjithnjë më thoshte se nga unë nuk do të dalë asgjë”, përfundon Arbnori. (Shtegu.com)