Arbër Bullakaj: Koha pēr tē fituar ēshtē tani

41 Lexime

Pas zgjedhjeve është si para zgjedhjeve: vetëm së fundmi Esther Friedli u zgjodh në zgjedhjet e pjesshme për Paul Rechsteinerin në largim. Më 22 tetor, ajo duhet të kandidojë për rizgjedhje kur të jenë zgjedhjet e reja për të gjitha këshillat kombëtare dhe shtetërore

Prandaj, pas fushatës zgjedhore: ndërsa Qendra dhe SVP janë të shqetësuara për mbrojtjen e vendeve të Benedikt ëürthit dhe Esther Friedlit, partitë e tjera janë në rolin e sfiduesve. Të enjten, Partia PS dega e St. Gallenit njoftoi se drejtuesit e kishin propozuar Arbër Bullakajn për zgjedhjet kantonale. Tani ish-deputeti i qytetit ëil, i cili ka bërë emër si politikan i migracionit, dëshiron të shkojë në Parlamentin Federal Zviceran.

Ndodh rrallë që të votohet një anëtar i Këshillit Shtetëror Zviceran. Pas fitores dërrmuese të strategut të partisë SVP Friedli, do të ishte një surprizë e madhe nëse një kandidat i krahut të majtë mund të detyronte një nga dy përfaqësuesit kantonal të mesëm dhe të djathtë të largohej nga këshilli. Por edhe një fushatë elektorale e humbur e këshillit shteëror tërheq vëmendje dhe Arbëri nuk dëshiron të kufizohet me kaq: „Kandidatura është shumë e rëndësishme për ta përdorur thjesht si një mjet fushate zgjedhore“.

Një pjesë e rëndësishme e Kantonit St. Gallen aktualisht nuk është e përfaqësuar. „Përfaqësimi i kantonit në Standerat është shumë konservatore. Pjesa sociale dhe progresive e lindjes nuk është e përfaqësuar“, thotë Arbëri dhe i dërgon një mesazh të qartë plotësimit aktual: „Do të luftoj deri në fund“.

Që prej largimit nga parlamenti i qytetit, Arbër Bullakaj është përfshirë shumë në politikën kombëtare. Për disa vite ka qenë anëtar i bordit ekzekutiv të PS-së kombëtare. Ai është gjithashtu një bashkëthemelues dhe president i „Aktion Vierviertel“. Vetëm këtë javë, shoqata nisi “Nismën për Demokraci”, e cila kërkon një politikë më të lehtë natyralizimi. Bullakaj tashmë po merrej me këtë temë në parlamentin e ëilit, ku implementoi uljen e tarifave të natyralizimit.

Ai e lë të hapur nëse do ta bëjë problem edhe situatën e të huajve në fushatën elektorale të Këshillit Shtetëror Zviceran. Fillimisht ai dëshiron të presë konfirmimin e emërimit të tij në konferencën e partisë më 3 qershor.

Në pranverë, Arbër Bullakaj i dha përparësi koleges partiake dhe këshilltares kombëtare Barbara Gysi. “Për shkak se ajo nuk do të kandidojë më për në Këshillin Shtetëror Zviceran, unë jam vënë në dispozicion”. Arbëri nuk pret shumë rezistencë në konferencën e partisë. “Kam marrë shumë mesazhe nga kolegët që nga shpallja, të gjitha shumë pozitive – edhe përtej linjave partiake”.

Arbëri e sheh veten si një kandidat që mund të arrijë njerëz që nuk janë ndjerë kurrë të përfaqësuar siç duhet. „Ata shohin historinë e tyre tek unë. Kjo është një mundësi e madhe për mua“.

Arbër Bullakaj tashmë ka humbur dy herë në zgjedhjet për këshillin kombëtar, shkruajnë mediat zvicerane, transmeton portali Shtegu. Nëse Barbara Gysi do të ishte bërë këshilltare shteti, ai do të kishte zënë vendin e saj. Edhe këtë herë ai është në listën e këshillit kombëtar të PS-së, por ka dashur ta përqendrojë fushatën e tij zgjedhore në këshillin e shteteve. Dhomë e vogël apo e madhe – për ish-deputetin e qytetit, kalimi në parlamentin kombëtar është qëllimi i qartë: „Më pëlqeu vërtet koha në parlamentin e ëilit. Ishte shumë udhëzues dhe munda të zbatoja shumë. Por unë jam një person që i pëlqen të ecë përpara, kur puna do të duhej të përfundohet“.

Një parlamentar i ëilit në Bernën federale nuk do të ishte befasi. Barbara Gysi filloi karrierën e saj parlamentare në ëil, si dhe këshilltarja e Qeverisë së St. Gallen, Karin Keller-Sutter. “Ne kemi një parlament të qytetit shumë të gjallë”, vlerëson Arbëri. „Deputetët e gëzojnë punën e tyre dhe e marrin shumë seriozisht. Këto janë parakushtet për të pasur sukses edhe në nivel kombëtar“. Nëse Arbër Bullakaj do të hyjë apo jo në Këshillin Shtetëror Zviceran – ai do të mbetet gjithnjë politikan i denjë.