17 vjet burg për shqiptarin nga Maqedonia e Veriut që vrau gruan në Zvicër

38 Lexime

Që nga e hëna, shqiptari nga Maqedonia e Veriut, Afrim T. (49) është në gjykatë. Tani gjykata e ka dënuar për vrasjen mizore të gruas së tij Shqiponja I. (41) në shtator ’22 në Bergdietikon AG. Ai duhet të qëndrojë pas hekurave për 17 vjet

“Ju jeni fajtor për vrasjen!” Me këto fjalë, kryetari i trupit gjykues tregoi të premten pasdite kur shpalli vendimin për vrasjen e Bergdietikon AG se çështja ishte e qartë për gjykatën. Gjykatësi vazhdoi: „Ju keni sjellë vuajtje të pabesueshme për familjen tuaj, miqtë e gruas tuaj dhe kolegët tuaj të punës“. Dhe më tej: “Fëmijët tuaj nuk kanë humbur vetëm nënën, por pas një akti të tillë edhe babain e tyre”.

Prokuroria publike kërkoi një dënim me 18 vjet burg për vrasje, por dënimi i gjyqtarëve ishte pak më pak se 17 vjet. Sipas gjyqtarit, nuk është vërtetuar se ai e ka kryer vrasjen për lakmi financiare.

Në debatin e tij me gojë, ai shpjegoi se pse gjykata kishte vendosur për vrasje, siç kërkoi mbrojtja, transemton portali Shtegu. “Ti përdore forcë të madhe për ta shtyrë gruan tënde nën ujë në vaskë. Në këtë pozicion ajo nuk kishte asnjë shans për të mbrojtur veten. Ajo përjetoi një agoni shumë të dhimbshme dhe të gjatë”.
Gjyqtari hodhi poshtë edhe kritikat e mbrojtjes për raportin psikologjik. „Eksperti ka treguar qartë se ju jeni fajtor dhe nuk vuani nga ndonjë çrregullim mendor“. Përveç kësaj, falë dëshmitarëve është vërtetuar se ai nuk e ka marrë vesh vetëm lidhjen e gruas së tij pak para krimit. Kjo është arsyeja pse ai nuk mund të pretendonte një reagim të dhunshëm emocional të justifikuar.

Gjyqtari pa një motiv tjetër: “Ti doje të ndëshkonit gruan tuaj për këtë aferë. Ajo nuk po i shikonte më ata, por një burrë tjetër. Ju nuk mund ta duroni atë”.
Vendimi nuk është ende ligjërisht i plotfuqishëm.