Një zviceran mbahet peng në Arabinë Saudite, Zvicra e pafuqishme

Anne Seydoux

 

 

12:02:54              2019-05-17

 

 

Për rreth dy vite e gjysmë, një afarist zviceran është duke u mbajtur i penguar në Arabinë Saudite. Ministria e Jashtme zvicerane (EDA) ka intervenuar disa herë.
Shtetasit zviceran, EDA i ka dhënë mbrojtje konsullore pa ndërprerje, pasi në shtator të vitit 2016 kuptoi për arrestimin e tij, shkruan Këshilli Federal zviceran në një përgjigje të një mocioni parlamentar të së enjtes. Autoritetet zvicerane janë në kontakt të afërt me personin në fjalë dhe përfaqësuesit e tij.

Në çdo rast të arsyeshëm, EDA gjithashtu diskuton dosjen e tij me autoritetet saudite, duke përfshirë edhe dimensionin humanitar të rastit. Për herë të fundit, kjo ka ndodhur më 20 mars të këtij viti, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell Shtegu.com.

Rastin e ka paraqitur këshilltarja e CVP-së, Anne Seydoux (JU). Sipas saj, bëhet fjalë për një person të diplomuar në ETH Lozanë, i cili gjithashtu posedon një pasaportë libaneze. Prodhuesi i produkteve qeramike ka menaxhuar ndërtimin dhe funksionimin e fabrikave në disa vende, duke përfshirë Arabinë Saudite dhe shtetin e vogël të Ras Al-Khaimah, pjesë e Emirateve të Bashkuara Arabe.

Për një kohë të gjatë ai kishte qenë gjithashtu këshilltar i emirit të Ras Al-Khaimah. Megjithatë, ai e kishte privuar nga besimi dhe kërkoi disa padi kundër tij, pa asnjë garanci procedurale minimale. Gjykatat lokale kanë dënuar sipërmarrësin me disa dënime afatgjata me burg, shkruan Seydoux.

Personi në fjalë, fillimisht ka qenë në gjendje të shmang arrestimin. Megjithatë, në shtator 2016, emiri i Ras Al-Khaimah e mori përsipër arrestimin e zviceranit në Arabinë Saudite për qëllime ekstradimi. Pas pothuajse një muaji, zvicerani u lirua, por atij i ndalohej të largohej nga Arabia Saudite, duke iu konfiskuar pasaporta.

Seydoux akuzon autoritetet zvicerane se kanë reaguar me shumë rezervë. Ajo gjithashtu kritikon faktin se që atëherë dy këshilltarë federalë kanë udhëtuar në Arabinë Saudite për të intensifikuar marrëdhëniet ekonomike me këtë vend.

Një tjetër vizitë, ajo e presidentit federal Ueli Maurer, ende po shqyrtohet, siç shkruan Këshilli Federal në një përgjigje të një propozimi tjetër, informon Shtegu.com. Vendimi varet nga zhvillimet e mëtejshme, vë në dukje Këshilli Federal.

Sibel Arslan (Të gjelbrit/BS) e kishte parashtruar çështjen. Në mocionin e saj, ajo e kritikoi Zvicrën se në muajin mars nuk iu bashkua një deklarate të Këshillit të OKB-së për të Drejtat e Njeriut. Tridhjetë e gjashtë vende e kishin kritikuar Arabinë Saudite në formë jashtëzakonisht të qartë.

Arslan ka dashur të dijë nga Këshilli Federal përse Zvicra qëndroi anash në këtë rast dhe çfarë roli kanë luajtur interesat ekonomike në këtë vendim. Këshilli Federal iu përgjigj se ai e ka vlerësuar përmbajtjen e tyre, sjelljen e shteteve të tjera dhe interesat e tyre në iniciativat multilaterale.

Në rastin e Arabisë Saudite, Zvicra kishte shprehur pikëpamjet e saj para deklaratës së përbashkët, duke përfshirë edhe rastin e gazetarit të vrarë Jamal Kashoggi. Këshilli Federal e kishte dënuar vrasjen publikisht dhe bëri thirrje për një sqarim gjithëpërfshirës dhe transparent.

Këshilli Federal gjithashtu shkruan se politika e tij kundrejt Arabisë Saudite është formuar si nga aspektet e bashkëpunimit ekonomik, ashtu edhe nga të drejtat e njeriut dhe interesat e paqes. Ai thekson se që nga fundi i tetorit 2018, asnjë material lufte nuk është eksportuar në Arabinë Saudite.

Please follow and like us:
183547

*

*

Top