Dr. Elmedina Asani: Dua të qëndroj, por nuk e di se sa do të më mbajë Maqedonia

4:58:17 PM                 01/09/2019

 

 

Dr. Elmedina Asani është shpresa jonë e madhe në shkencat mjekësore, më saktësisht në neurokirurgji. Humaniteti, mendimi i pastër, objektiviteti dhe qëndrimi i vërtetë ndaj situatës së vështirë në të cilën ndodhet shoqëria jonë, e ngarkuar me lidhje, politikë, qëndrim të padrejtë ndaj individëve të tyre më të talentuar, menjëherë ju tregojnë se Elmedina sapo do ta pushtojë botën. Por, vullnetin dhe dëshirën për ta bërë atë e ka nga shtëpia, nga Maqedonia. Në një kohë kur Republika e Maqedonisë përballet me një largim të kuadrit për një dekadë, disa persona vendosën që të mos largohen. Njëra nga ta është edhe Elmedina.
Në vetëm një milimetër kub të pjesës së jashtme të trurit, ka më shumë lidhje sesa ka yje në Galaksinë e Rrugës së Qumështit. Është e fascinuar nga truri dhe nga mënyra se si funksionon. Ajo është e mahnitur me dy mendjet e mëdha që kanë lënë gjurmë të thellë jo vetëm në shkencë, por në qytetërim – Maria Kiri dhe Nikolla Tesla.

“Për mua motivimi kryesor për punën janë pacientët. U regjistrova në mjekësi për të ndihmuar njerëzit, e jo të bëhem milionere. Më pëlqen puna me pacientët dhe mundësia për të punuar në projekte kërkimore-shkencore. Gjithçka që kërkoj është të më jepni mundësinë të punoj”, thotë Dr. Asani.

Neurokirurgjia ishte gjithmonë zgjedhja ime e parë dhe e vetme

Ajo ka lindur në Shkup, është vetëm 27 vjeçe dhe një biografi të shkruar në disa faqe. Ajo aktualisht është në specializim privat për neurokirurgji dhe nuk është e punësuar. Ka diplomuar në Fakultetin e Mjekësisë në Shkup me një mesatare prej 9.70. Gjatë studimeve të saj, ajo kishte re-edukime të ndryshëm, konferenca dhe kongrese jashtë vendit, në Berlin, Nju Jork dhe në vendet e rajonit.

“Neurokirurgjia ka qenë gjithmonë zgjedhja ime e parë dhe e vetme për një profesion. Gjatë gjithë shkollimit tim, ia kushtova maksimumin tim thirrjes sime, për të përsosur njohuritë dhe aftësitë e mia”, thotë Asani.

Deri tani, ajo ka qenë pjesë e shumë ekipeve kërkimore në vendin tonë dhe jashtë tij. Për të gjitha arritjet ka fituar çmime dhe certifikata, duke përfshirë edhe Shpërblimin “13 Nëntori” të Qytetit të Shkupit.

Në rrjedhë e kam një studim të madh për vitaminën D dhe rolin e saj në sistemin nervor, në bashkëpunim me mjekët nga Shtetet e Bashkuara. Kam planifikuar për të vazhduar arsimin jashtë vendit dhe gjatë specializimit tim, sepse mendoj se janë të domosdoshme për të përmirësuar aftësitë tona dhe e vetmja mënyrë për të sjellë mjekësinë perëndimore në Maqedoni – thotë ajo.

Asani aktualisht është një specializim privat në neurokirurgji. Ajo thotë se këtë profesion e ka dashur gjithmonë. Kjo është arsyeja që ajo është regjistruar në fakultetin mjekësor.

“Jam e hipnotizuar nga truri dhe mënyra se si funksionon. Nëse mendojmë mirë, truri është pajisja më e komplikuar që njohim në univers. Janë 10 miliardë qeliza vetëm në korteksin, e cila është një pjesë e jashtme e trurit dhe vetëm në një pjesë të vogël të asaj lëvore, në një milimetër kub, ka më shumë lidhje sesa ka yje në Galaksinë e Rrugës së Qumështit. Të gjitha këto lidhje e bëjnë trurin të aftë për ruajtjen dhe shkarkimin e sasive të mëdha të të dhënave në mënyra të jashtëzakonshme. Sistemi i ruajtjes së informacionit, ose kujtesës në trurin tonë, është kaq kompleks që superkompjutorët më të avancuar as nuk i afrohen kapacitetit të magazinimit të trurit, i cili arrin në 10 trilionë byte të memories. Neurokirurgët janë përgjegjës për këtë gjë të pabesueshme që e dimë në gjithë universin – truri i njeriut”, thotë Asani për “Fakulteti.mk” transmeton Shtegu.com.

Sipas saj, kur është fjala për punën e neurokirurgëve, gabimet janë të papranueshme. Neurokirurgjia konsiderohet si një nga specializimet më komplekse dhe më të vështira. Këtu Elmedina e gjen sfidën – ajo përballet vazhdimisht me sfida dhe është e detyruar të përmirësohet dhe perfeksionohet.
“Neurokirurgjia është një specializim i ndërlikuar dhe metodat, instrumentet dhe procedurat tona të punës janë duke u zhvilluar dhe përmirësuar pothuajse çdo ditë. Një tjetër motivim për mua janë neurokirurgët e suksesshëm në vendin tonë dhe në botë. Ata janë njerëz shumë inteligjentë, ambiciozë dhe të pasionuar, të cilët janë të aftë në fushën e neurokirurgjisë. Ka shumë gjëra për të mësuar prej tyre”, rrëfen Elmedina Asani.
Ajo është gjithmonë e lumtur kur gjendet në sallën e operacionit. Jo vetëm për të mësuar. Imperativi kryesor është të ndihmojë të sëmurët, në pajtim me njohuritë e saj.

Nuk ka orar pune për kirurgët. Operacione që zgjasin me orë të tëra (shpesh jashtë orarit të punës), raste urgjente që duhet të zgjidhen në çdo kohë gjatë ditës dhe natës, në fundjavë ose gjatë festave.

“Jam e gatshme t`u përballoj të gjitha sfidave. Vetëm në këtë mënyrë, me përkushtim maksimal në punë, mund të ndërtohet një karrierë e suksesshme. Kjo është e vetmja mënyrë që të mund të jem një kirurge e mirë”, thotë Elmedina Asani.

Mendje të ndritura në një vend që për shkencën dhe hulumtimin ndan jashtëzakonisht pak nga buxheti i tij. Është e pashmangshme që shteti të investojë në kërkimin shkencor në mjekësi, në fushën e neurokirurgjisë. Elmedina thotë se për fat të keq, mundësitë për kërkime shkencore në Maqedoni janë shumë të kufizuara.

“Mbështetja financiare shtetërore në fushën e shkencës dhe kërkimit është e nevojshme, si dhe një strategji për promovimin e punës shkencore dhe kërkimore përmes masave stimuluese dhe gjetjes së burimeve financiare për zhvillimin e saj. Duke përmirësuar mundësitë laboratorike, duke riorganizuar mjekët dhe duke përmirësuar kapacitetet tona për punë shkencore dhe kërkimore, kryesisht përmes bashkëpunimit me vendet e rajonit, Bashkimin Europian dhe natyrisht botën. Mjekët në Maqedoni kanë kapacitet, na duhen vetëm kushtet e punës”, vazhdon Elmedina.

Maqedonia nuk është i vetmi vend në rajon që përballet me një mungesë të personelit mjekësor, sepse një pjesë e madhe po largohet jashtë vendit. Kroacia ka një problem të ngjashëm. Mjekët nga ky vend thonë se shumë prej tyre nuk lënë për të punuar jashtë vendit për shkak të shumës së pagave, por për shkak të padrejtësisë që detyron personelin me cilësi të ulët. I pyetur për situatën në Maqedoni, Elmedina Asani sqaroi qartë problemin e mjekëve në Maqedoni, pse 25 për qind e të rinjve me arsim universitar u larguan nga vendi, pse ata largohen për në Europën Perëndimore dhe Shtetet e Bashkuara.

“Këto janë destinacionet ku të rinjtë arrijnë të gjejnë punë më lehtë. Në vendet perëndimore, specializimi bazohet në merita. Më të mirët mund të zgjedhin se çfarë të specializojnë, puna vlerësohet. Arsyeja më e rëndësishme pse mjekët drejtohen atje është mundësia për t`u specializuar dhe punuar në kohë të plotë në një spital në të njëjtën kohë. Për të gjithë këtë, paguhet një rrogë, ekziston përvoja e punës, me të gjitha kontributet e paguara”, spjegon më tej Elmedina.
Këto kushte janë për të gjithë të trajnuarit – pa specializime private dhe shtetërore. Specializimi është i lirë, me përjashtim të kongreseve dhe ritrajnimit që mjekët paguajnë për vete ose në kontratë me pjesëmarrjen e spitalit.

“Në Maqedoni, sidoqoftë, specializoni veten ose specialistët e shtetit nënshkruani kontrata në të cilat marrin një punë shumëvjeçare ose një garanci për para dhe të holla. Duke vepruar kështu, paguhet një pagë minimale e cila nuk mbulon shpenzimet themelore të jetesës, e lëre më para për edukim dhe kongrese. Përveç problemeve financiare, një nga arsyet kryesore pse mjekët që largohen nga Maqedonia, janë politizimi dhe nepotizmi në punësim. Jo gjithmonë më të mirët janë ata që janë të punësuar. Përveç kësaj, demotivimi ndikon në mënyrën se si fëmijët e profesorëve dhe ata me lidhje partiake e përbirohen shumë lehtë në sistemin shëndetësor, ose duke fituar specializim përmes punësimit.

Ajo ka pasur më shumë oferta për të punuar jashtë vendit. Shumica janë nga Shtetet e Bashkuara. Oferta ende arrijnë, ato janë duke pritur momentin kur Dr Elmedina Asani do të vendosë të largohet. Dhe arsyeja kryesore do të jetë sepse nuk ka kushte themelore për një jetë dinjitoze.

“Për mua, është një nevojë e pajustifikuar dhe e pakuptimtë që të ketë një lidhje me një parti politike në mënyrë që të arrish diçka në jetën profesionale. Kam qëndruar në Maqedoni sepse besoj se, përveç gjithçkaje, ne kemi mundësinë, kapacitete dhe dëshira për përmirësim. Mendoj se nëse ne të gjithë bëjmë më të mirën, si ne dhe ata që udhëheqin politikat shëndetësore, medikamentin perëndimor mund ta sjellim tek ne. Për mua, motivimi kryesor për punë janë pacientët. U regjistrova në mjekësi për të ndihmuar njerëzit, e jo për t`u bërë milionere. Më pëlqen puna me pacientët dhe mundësia për të punuar në projekte kërkimore. Dhe gjithçka që unë kërkoj është që të më jepni mundësinë për të punuar. Unë kam investuar dhe gjithmonë do të investoj më shumë, që të mund të jem më e mira që është e mundur. Unë dua të qëndroj në Maqedoni. Por unë nuk jam e sigurt nëse Maqedonia dëshiron të më mbajë. Nëse vazhdoj të jem e papunë, pa sigurim shëndetësor dhe pensional, pa përvojë pune dhe pa ndonjë siguri të punës, megjithatë sa do që të kem dëshirë të qëndroj, do të detyrohem të largohem nga Maqedonia. Dhe destinacioni im i parë do të jenë Shtetet e Bashkuara”, përfundoi Dr. Elmedina Asani.

Please follow and like us:
235555
Top